vrijdag 17 december 2010

Memering nr. 10: Tijdreizen

Tijdreizen

Wie naar de toekomst wil reizen, moet het kalm aan doen en kan beter advies vragen aan biologen dan aan natuurkundigen.

Natuurkundigen kennen twee manieren om naar de toekomst te reizen. Manier een: je vliegt een tijd lang vlak bij een zwart gat. De gigantische zwaartekracht ervan vertraagt alle processen en dus ook jouw tijd. Bij terugkeer op Aarde blijkt dat de klokken daar gewoon zijn blijven tikken en lijkt het voor jou de toekomst. Manier twee: je vliegt een tijd lang bijna zo snel als het licht. De atomen in je lichaam kunnen dan nauwelijks meer bewegen omdat de som van jouw snelheid en hun snelheid niet groter kan worden dan de lichtsnelheid. Hoe harder je vliegt, hoe trager je atomen bewegen, en je interne klok ook. Bij terugkomst op Aarde lijkt het of je in de toekomst bent aangekomen. Ook al spreken zwarte gaten en reizen met de lichtsnelheid sterk tot de verbeelding, het zijn energetisch gezien volstrekt onrealistische scenario's.

Vergeleken met de natuurkunde, heeft de biologie het probleem van tijdreizen lang geleden al simpel opgelost en de oplossing massaal toegepast. Met hele zaadbanken tegelijk tijdreizen zaden in de grond naar een toekomstige gunstige groeiperiode. En tijdens hun winterslaap tijdreizen eekhoorns, egels en beren maandenlang naar de volgende lente. De gedroogde eitjes van vlokreeftjes tijdreizen in de woestijn tientallen jaren op weg naar een toekomstige regenperiode. Een heel subtiele manier van rijdreizen is het hongerdieet. Dit vertraagt je fysiologie zodat je ouder wordt dan de gezellige schrokoppen om je heen.

Binnenkort gaan robots met technische hersenen een revolutionaire nieuwe manier van tijdreizen mogelijk maken. Ze kunnen zichzelf namelijk gewoon uitschakelen en na vele jaren weer aanschakelen. Een slaperig enkeltje naar de toekomst.

Hoe dan ook blijft tijdreizen zelfbedrog. Want terwijl jij langzaam tijdreist, leeft de rest van de wereld al lang in jouw toekomst.

2 opmerkingen:

  1. Je zou ook heel snel naar het westen kunnen vliegen, als je na 23 uur weer aankomt, ben je een uur in de toekomst. Maar ik snap dat in de toekomst reizen niet, want je bent altijd in het heden. En die toekomst, daar kom je vanzelf ook. Als je een paar uur gaat slapen word je, ten opzichte van toen je ging slapen, in de toekomst wakker. Waarmee je eigenlijk ook altijd al in de toekomst bent. Andersom is elk moment ook het verleden van een volgend moment. Dus het moment zelf is altijd verleden, heden en toekomst tegelijk.
    Nou kan je moeilijk gaan lopen doen om er eerder te komen of minder oud te zijn (of juist ouder...?) op een bepaald moment, maar écht interessant wordt het pas als je terug zou kunnen in de tijd. Nog los van of je het verleden, en daarmee het heden en de toekomst, kunt veranderen: kun je jezelf dan tegen komen, want jij was er toen immers ook? En wat gebeurt er dan met jou en jou? Zie ook Het Geheim van de Klokkenmaker van Tonke Dragt.
    Annemiek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig: ik ben bij het plaatsen van deze reactie op de een of andere manier in het verleden terecht gekomen. 14:14 zegt-ie. Ik weet niet waar ter aarde het op dit moment 14:14 is (if so), maar mijn computer zou 23:14 gezegd hebben.

    BeantwoordenVerwijderen