dinsdag 7 december 2010

Memering nr. 8: Eicel

Zygote

Is een bevruchte eicel (een zygote) menselijk leven? Als je ongewenst zwanger raakt is de morning after pil dan moord op een piepklein persoontje? De ideeën hierover ontwikkelen zich snel. Vroeger dacht men dat in iedere zaadcel een minuscuul mensje zat, een homunculus die ging groeien in de baarmoeder. Dat mensje zit er niet, dat weten we ondertussen. De eicel en zaadcel smelten samen tot een zygote met een mix van genen van de ouders. Maar is deze zygote al een menselijk leventje? Oftewel, is de zygote leven en is het een mens?

Een zygote is een volwaardige cel, die zich in de baarmoeder prima in leven kan houden, kan groeien en delen. Andere eencellige organismen, zoals pantoffeldiertjes, kunnen dit allemaal ook en die beschouwen we zonder problemen als levende wezentjes. Een zygote is dus een eencellig levend organisme, vergelijkbaar met een pantoffeldiertje. Wie is bezorgd over de dood van een pantoffeldiertje?

Maar, door al die menselijke genen die er in zitten is een zygote toch menselijk? Een mens dankt zijn bestaan aan zijn hersenen. Met goede hersenen kun je leren en denken. Gaat de werking van je hersenen achteruit dan raak je dement en uiteindelijk is er niemand meer thuis in je lijf. Je wordt een soort plant. Je bent dus menselijk, omdat je actieve, werkende hersenen hebt. Hersenen zijn meercellig. Een zygote niet, en is dus niet menselijk.

En de potentie van een zygote dan, om tot een mens uit te groeien? Die geldt ook voor alle andere zygotes in de natuur die allemaal in potentie een kip, eikenboom of ander beest of plant worden. Als regel leidt potentie tot niets. Anders zou de wereld snel overbevolkt raken. Zygotes kunnen massaal gemist worden. Totdat je graag een kind wilt, want dan moet je er vanzelfsprekend heel zorgvuldig mee omgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten