dinsdag 28 december 2010

Memering nr. 13: Condooms

Goedkoop anticonceptiemodelletje

Vorige week op de voorpagina van de NRC: “De paus blijft worstelen met het gebruik van het condoom.” Maar pausen doen toch niet aan anticonceptie? Mijn oma vertelde dat zeventig jaar geleden de priester langs kwam als er na een jaar nog geen baby was geboren. Nog steeds blijft de RK kerk halsstarrig anticonceptie afkeuren en gebruiken imams citaten uit de koran die reproductie aanmoedigen. Waarom toch? De wereld is al zo vol.

De bemoeienis met gezinsplanning wordt vaak verpakt als een nobel doel. De RK kerk zegt dat zij 'onvoorwaardelijke, volkomen liefde’ tussen mensen nastreeft. Dat zou alleen kunnen 'zonder', want met anticonceptie zouden mensen elkaar als pure lustobjecten gaan zien. De kerkvaders zijn buitenstaanders. Zij missen de ervaring dat samen knuffelen in een gelijkwaardige en zelfgekozen vriendschap de liefdesband versterkt en dat liefde en lust geen logische tegenpolen zijn.

Een verborgen argument om tegen anticonceptie te adviseren is macht. Een stam met veel leden geeft het stamhoofd immers veel macht. Met een ‘goddelijk’ advies zoals: ‘Weest vruchtbaar en wordt talrijk’, vergrootte een leider zijn invloed. Vooral de koran is heel expliciet: ‘Trouw de liefhebbende en de vruchtbare, want op de dag der opstanding zal ik wedijveren met de andere profeten in het aantal van mijn volgelingen’. Is dit een verlicht geloofsadvies of een aansporing tot getalsmatig haantjesgedrag?

Gelukkig begrijpen steeds meer mensen dat de bijbel, de koran en andere historische geloofsteksten wortelen in oude culturen waarin mannen beslisten en vrouwen vooral bezit waren. Geloofsteksten verouderen, net als automodellen. Tijdloze modellen bestaan niet. Wie rijdt er graag in een oud barrel? En net als autoverkopers in een showroom hebben geloofsverkopers in de showroom van het leven belang bij de verkoop. Een goedkoop anticonceptiemodelletje? Keur grondig de motieven van de garage, de kwaliteit van het chassis, de kilometerstand en aanstaande grote reparaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten